DOLAR
42,5291
EURO
49,5628
ALTIN
5.744,63
BIST
11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir
Hafif Yağmurlu
18°C
İzmir
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
14°C

Tekrar ısıtmadan önce düşünün! Bazı gıdalar sağlığa zararlı gelebilir

Tekrar ısıtmadan önce düşünün! Bazı gıdalar sağlığa zararlı gelebilir
22.03.2025 17:10
A+
A-

Hangilerine dikkat edeceğiz?

Bazı gıdalar, pişirildikten sonra tekrar tekrar ısıtıldığında yapısında değişimler meydana geldiği için sağlığa zararlı olabiliyor.

Konuyla ilgili uzmanlar, işte o dikkat edilmesi gereken bazı gıdaları şöyle sıralıyor.

  1. Tavuk-Tavuk, yüksek protein içeriğine sahiptir. Tekrar ısıtıldığında protein yapısı bozulabilir ve sindirim sistemini zorlayabilir. Ayrıca, oda sıcaklığında bekletilip tekrar ısıtıldığında bakteri üremesi artabilir. Bakteri üretme riski taşıyabilir.
  1. Pirinç(pilav)-Pişmiş pirinç, Bacillus cereus adı verilen bir bakteri içerebilir. Eğer pirinç oda sıcaklığında uzun süre bekletilirse bakteri sporları çoğalabilir. Tekrar ısıtmak bu toksinleri yok etmez ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Kusma ve ishale yol açabilir.
  1. Patates-Patates, pişirildikten sonra uzun süre oda sıcaklığında beklerse Clostridium botulinum gibi zararlı bakteriler üreyebilir. Tekrar ısıtmak bu bakterileri yok etmeyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  1. Mantar-Mantar, protein açısından zengin bir besindir ve tekrar ısıtıldığında protein yapısı değişerek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle mantar yemeklerini pişirdikten sonra buzdolabında saklayıp soğuk tüketmek daha güvenlidir.
  1. Ispanak ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler-Ispanak, lahana, marul gibi sebzeler yüksek miktarda nitrat içerir. Tekrar ısıtıldıklarında bu nitratlar nitrite dönüşerek kanserojen bileşikler oluşturabilir.
  1. Yumurta-Haşlanmış veya omlet olarak pişirilmiş yumurta, tekrar ısıtıldığında protein yapısı değişebilir ve toksik bileşikler oluşturabilir. Yumurtayı tekrar ısıtmak yerine soğuk tüketmek daha güvenlidir.
  1. Balık ve Deniz Ürünleri-Balık ve deniz ürünleri tekrar ısıtıldığında protein yapısı bozulabilir ve mideyi rahatsız edebilir. Ayrıca, deniz ürünleri oda sıcaklığında bekletildiğinde bakteri üremesi hızlanır.

Güvenli Saklama ve Isıtma Önerileri

Pişmiş yiyecekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın.

Artan yemekleri buzdolabında saklayın (4°C’nin altında).

Tekrar ısıtırken minimum 75°C’ye kadar ısıtın.

Mikrodalgada ısıtma yerine ocağı tercih edin, çünkü mikrodalga yemekleri eşit ısıtamayabilir.

Bu listedeki yiyecekleri tekrar ısıtmaktan kaçınarak gıda zehirlenmesi riskini azaltabilirsiniz. Gıda güvenliği konusunda her zaman dikkatli olmak ve şüphe duyulan durumlarda mutlaka uzmana danışılması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.