DOLAR
39,3247
EURO
45,6474
ALTIN
4.257,12
BIST
9.556,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir
Açık
33°C
İzmir
33°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
35°C
Cuma Açık
34°C
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
29°C

Yangınlar için acil eylem planı

Yangınlar için acil eylem planı
10.06.2025 11:15
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınları ile mücadeleye yönelik “Belediyeler İçin Orman Yangını Acil Eylem Planı” hazırladı. Sadece yangın anını değil, sonrası ve gelecekteki olası yangınları önleme ve iyileştirme süreçlerini de kapsayan, bütüncül ve veriye dayalı bir yol haritası sunan Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarına karşı yerel yönetimlerin alması gereken tedbirleri ve müdahale adımlarını detaylandıran kapsamlı bir strateji sunuyor. Yangınla mücadelede rehabilitasyon, afet sonrası dayanıklılık artırma ve uzun vadeli iletişim stratejilerini içeren eylem planı kapsamında hedef; İzmir’i, tüm paydaşlarla sürecin bir parçası haline getirerek, kentin daha dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe hazırlanmasını sağlamak. Plan; yangın öncesi teknolojik izleme sistemlerinden yerel halkın eğitimine, yangın sonrası ise ekosistem restorasyonundan sel riskine karşı önleyici adımlara kadar birçok uygulamayı içeriyor. Ayrıca yerel yönetimlerin kapasitesini artırmaya yönelik araç, personel, protokol ve tatbikat çalışmaları ile kırsal-kent arakesitinde bilinçlendirme ve denetim faaliyetlerine de yer veriliyor. İzmir’in yangınlarla mücadelesine rehberlik edecek plan, tüm yerel yönetimlere de ilham vermeyi amaçlıyor.

12 aylık süreç 3 ana başlıkta değerlendirildi  

İzmir Planlama Ajansı tarafından hazırlanan Belediyeler İçin Orman Yangını Acil Eylem Planı; orman yangınlarının doğrudan etkilerini en aza indirmek, kısa, orta ve uzun vadede iyileştirme süreçlerini yönlendirmek amacıyla 12 aylık bir acil eylem programı içeriyor. Plan kapsamında yangınların başladığı andan itibaren uygulanmak üzere bir yıllık süre, üç ana faza ayırıldı. Buna göre; ilk 48 saat acil müdahale, 1 hafta ile 4 aylık süreç tespit ve rehabilitasyon, 3 ile 12 aylık süreç de iletişim ve planlama şeklinde belirlendi.

Bütüncül bir çalışma sunuyor

İlk aşamada, yangına hızlı müdahale edilmesi ve hasarın minimize edilmesi amaçlanıyor. İkinci aşama yangının çevresel ve toplumsal etkilerinin değerlendirilmesini ve zarar gören bölgelerin rehabilitasyonu, üçüncü aşamada ise yangınla ilgili bilgi paylaşımı, toplumsal farkındalık çalışmaları ve gelecekte benzer olaylara karşı planlama süreçlerine yönelik hazırlıkların ne olacağı ve ne şekilde yapılabileceğini kapsıyor. Yangın anında koordinasyonun sağlanması, söndürme çalışmalarına destek verilmesi, “Tek Sağlık” yaklaşımını da destekleyecek şekilde zarar gören insanların, hayvanların ve doğal alanların tespit edilip korunması gibi birçok temel faaliyet de acil eylem planı içeriğinde yer alıyor.

53 saatlik yangın kayıtlara geçti

Acil Eylem Planı’nda, yangınların çıkış nedenleri de paylaşıldı. 2012-2023 yılı istatistiklerine göre yangınların yüzde 87’sinin insan kaynaklı, yüzde 13’lük kısmının ise yıldırım kaynaklı olduğu açıklandı. İzmir’in 2013-2023 yılları arasında yıllık ortalama 165 yangın ile Muğla ve Antalya’dan sonra en fazla orman yangınının meydana geldiği kent olduğu belirtildi. Son 12 yıl içindeki en büyük yangın ise 18 Ağustos 2019’da kayıtlara geçti. 53 saat süren ve 4 bin hektardan fazla alanın yanmasına neden olan yangının çıkış nedeni ise belirlenemedi.

İzmir’de yıllık ortalama 12 bin yangın çıkıyor

14 Ağustos 2024 tarihinde Karşıyaka’da başlayan yangın ise yerleşim alanlarına, sanayi tesislerine ve kent içindeki parklara zarar verdi. 19 Eylül 2024 tarihi itibarıyla 116 yangında 4 bin 260 hektar zarar gördü. Haziran ayındaki yangınların ağırlıklı çıkış nedeni “anız” yangınları olarak kayıtlara geçti. İzmir’de yıllık ortalama yangın sayısı 12 bin iken bunun yüzde 72’si, üzerinde yapı olmayan kırsal yangın olarak nitelendiren arazilerde meydana geldi.

İkinci bir afet riskine dikkat çekildi

Karşıyaka’da geçen yıl yanan orman alanlarının büyük çoğunluğu, 1995 yılında gerçekleşen ve 65 kişinin hayatını kaybettiği selden sonra toprak muhafaza ve sel kontrol çalışmaları kapsamında ağaçlandırılan bölgeyi oluşturuyor. Üzerindeki bitki örtüsünü kaybeden alanın, ikinci bir afet riski taşıdığı da Acil Eylem Planı’nda yer aldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.