
Böcek ailesinin dramının kamuoyuna yanlış yansıtılması, lokantacıları isyan ettirdi. Sorumsuz yayınların esnafı mağdur ettiğini kaydeden oda başkanı Doğan Kılıç, ‘Gerçek ortaya çıksa da insanlar endişeli. İzmir’de odamıza üye gıda işletmelerine biz kefiliz. Normal denetimlerin dışında oda bünyesinde kurduğumuz ekiplerle sık sık üye işletmelerimizi denetliyor, vatandaşa hijyen ve sağlıklı ürünler sunuyoruz. İzmirlilerin içi rahat olsun, gönüllerince yemek siparişlerini verebilirler’ diye konuştu.
İstanbul Fatih’te zehirlenerek hayatlarını kaybeden Böcek ailesinin dramı, lokanta ve gıda sektöründe çalışan esnafı fena vurdu.
Böcek ailesinin dramının sorumlusu olarak gösterildiklerini söyleyen oda başkanı Doğan Kılıç, ‘Bu büyük bir haksızlık. Yaşanan olay gıda zehirlenmesi değil. Zehirlenmenin otel ilaçlamasından kaynaklandığı da ortaya çıktı. Ancak ilk aşamada iyi araştırılmadan yapılan yayınlar vatandaşları korkuttu, üyelerimizin paket-sipariş işleri bıçak gibi kesildi.’ dedi.
Gıda sektöründe siparişlerin yarıdan fazla düştüğüne dikkat çeken Kılıç, ‘İzmir’de vatandaşlarımız oda üyesi lokanta ve gıda işletmelerine gönül rahatlığı ile sipariş verebilirler. Oda üyesi tüm lokanta ve gıda işletmelerimize kefiliz. Yerel yönetimlerin ve mülki idarenin dışında oda bünyesindeki denetim ekiplerimizle de periyodik olarak üye işletmelerimizi denetliyoruz. İzmirlilere karşı sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getiriyoruz. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun, gönüllerince yemek siparişlerini versinler’ dedi.
İzmir’de son dönemde gıda zehirlenmesi vakasına rastlanmadığını da hatırlatan Başkan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Lokantacılar zor koşullarda hizmet veriyor. Yüzde 1 KDV ile aldığı hammaddeyi yemek yapıp yüzde 10 KDV ile satıyor, daha baştan karını eritiyor. Kira, personel, elektrik, akaryakıt, yemek malzemesi gibi giderlerindeki artışları sattığı ürüne yansıtamıyor. Çünkü insanlar zaten artık dışarıdan yemek almakta zorlanıyor. Kent Lokantaları’nın haksız rekabeti üyemizi bitiriyor. İşini rahatlatacak finansal desteklere ulaşamıyorlar.
Bu kadar ağır bir tablo altında işlerini sürdürme mücadelesi veren lokanta ve gıda işletmelerinin işleri son gelişmelerle iyice düştü. Lokantacıların da geçindirmeye çalıştıkları aileleri, personeli var. Toplumun önemli bir kesimini oluşturuyorlar. Biz hijyen ve kaliteli hizmet verme iddiasındayız. İzmirliler bize sahip çıksın.’