Karşıyaka Belediye Meclisi’nin Nisa ayı oturumunda Faaliyet ve Denetim Raporları görüşülürken, AK Partili Meclis Üyelerinin, hizmetsizlik ve usulsüzlük iddiaları gündeme damgasını vurdu.
Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal, yeni dönemde AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekilliği görevini devraldığını duyurdu. Ünal, “Yeni dönem hepimize hayırlı olsun” dedi.
İşçilerin maaşının ödenmemesi hakkında konuşan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Faaliyet raporu dediğimiz olay şudur; sizin seçildikten sonra bir yılınız geçti. Faaliyet raporu sizin bir yıllık karnenizdir. Bir yılda ne yaptınız, Karşıyaka Belediyesi’ni nasıl yönettiniz, Karşıyaka Belediyesi’nde Karşıyakalı hemşerilerimizin sorunlarına nasıl çare buldunuz? İlk önce küçük halkadan başlamak gerekirse Karşıyaka Belediyesi işçileri ve çalışanlarına ne yaptınız? Daha sonra Karşıyakalı halka ne yaptınız? Bir bayram geçirdik. Bayramdan önce yaklaşık 4 aydır maaşını alamayan işçilere sadece 10 bin TL civarında bir ödeme yaptınız. Tabi ki kendinize göre haklı sebebiniz vardır. Hacizler ve icralardan dolayı biz işçilerimize ödeme yapamadık diyeceksiniz. Kendi işçilerimize 4-5 aydır ödeme yapamadığımız ortamda neyi konuşacağız, neyi tartışacağız? Şunu diyebilirsiniz; ben Karşıyaka Belediyesi’ni büyük bir borçla devraldım, kimse SGK ve vergi borcunu ödememiş, Karşıya Belediyesi’nin her gün artan 3-4 milyara yakın borcu var. Yalan mı, doğru. Ama bunu kim yaptı? Bunu da açık yüreklilikle söyleyin. 20 yıldır bu belediyeyi kim yönetiyor? Nasıl ki siz Türkiye genelinde kalkıp da ‘20 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz, şunlar şunlar eksik’ diyorsunuz, bizde buradan soruyoruz, 20-25 yıldır hangi anlayış bu belediyeyi yönetiyor? Bu 3-4 milyar borcu kim yaptı? Belediyenin daha önceki dönem belediye başkanı CHP’li değil miydi? Sanki kendisini ödüllendirmiş gibi sizin CHP, kendisini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yapmadı mı? Biz kalkıp bu borcu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde kendisine sorduğumuzda kalkıp bize çekinmeden üst üste 17 defa ‘yalan söylüyorsunuz’ dedi. İşçilerine sor, çalıştığın insanlara sor. 4 aydır maaş veremiyorsun, sadece 10 bin TL bayramdan önce ödeme yapmışsın. Ben hangi faaliyet raporunu konuşacağım, neyi konuşacağız?” diye konuştu.
Karşıyaka’da yaşanan temizlik sorununa da değinen Öztürk, “Hakikaten faaliyet raporu ile ilgili çok fazla söze bir gerek yok. Sizin, benim gördüğüm en büyük projeniz tertemiz bir Karşıyaka hayaliydi. Çöplerle ilgili sorun yaşamayan bir Karşıyaka’ydı. Bu yönde de emek sarf ettiniz. Bir meclis üyesi olarak, içinizden de meclis üyesi olan arkadaşlarımızı tanıyoruz. İşi gücü bırakıp Karşıyaka Belediyesi’nin çöp tenekelerinin kenarındaki çöpleri temizlik işleri müdürünüzle atan bir meclis üyesi konumuna geldik. Ben bir meclis üyesi olarak neden çöp resimlerini Temizlik Müdürüne atma zorunluluğunda hissediyorum. Başkanım, temizlik konusuyla ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler var” dedi.
Denetim Komisyonu Raporu hakkında konuşan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Solmaz, “Yaklaşık 3 ay süren, 15 Ocak’ta başlayan 31 Mart’ta son bulan bir denetim sürecini atlattık. 2024 yılının tüm belediye faaliyetlerimizi denetlemiş olduk. Bu denetlemeyi 2 kısımda ben ele aldım. Birinci kısmı şu an mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımızın dönemine ait olan, onun 3 aylık Karşıyaka Belediye Başkanlığı dönemi. Diğer kısım da yine 20 yıllık CHP yönetiminde enkaz devralmış Yıldız Hanımın dönemi. Belediyelerimiz 1 yıl içinde 655 adet doğrudan temin yapmış. Şubat ayından başlıyor, 31 Ocak’ta son buluyor. 655 adet doğrudan teminle 783 milyon 213 bin TL’lik bir alım yapılmış. Burada dikkatimizi çeken bazı konular var. Örnek vermek istersem… Bazıları 622 bin liralık yıllık limiti aşan, ihale yapılması gerektiği halde maalesef doğrudan teminle alımına devam edilen süreç. İlk olarak 19 Ocak tarihli faturalı bir alım var. Bu basına da düştü. Mevcut Çarşı’daki bir esnafta alınan cep telefonu. Bu cep telefonunda ne marka ne IMEI numarası yazılmış. Belediyenin demirbaşına kaydedilmiş. Ama cep telefonu maalesef yok. Cep telefonu bir kırtasiyeden alınıyor. Alt teklifler iki tane var. Onlar da kırtasiyeden alınıyor. Birisi telefonu sipariş vermiş veya vermemiş, birini telefon ihtiyacı var. Tam ne bilmiyoruz ancak telefon Karşıyaka Çarşı’ya girdiğinizde 50-60 telefoncu vardır ancak kırtasiyeden alınmış. Telefon faturasında yazan şu; dokunmatik ekran, 256 GB, 82 bin 800 TL’lik bir telefon. Bakıyorsunuz hiçbir bilgi yok, düz bir fatura. Süreç olarak şu an için savcılığa sevk edildi deniliyor ama ne kadar doğru emin değiliz. İleriki zaman da göreceğiz. Diğer alımlar var. Yıl boyunca 4 defa bayrak alımı yapılmış. Bunlardan bir tanesi 4 Eylül’de yapılıyor ve İstanbul’dan alınıyor. İstanbul’daki firma 27 Eylül’de fatura ediyor. 9 Eylül için bayrak isteniyor ama… İrsaliyesi maalesef evrakların içinde teslim edilmemiş. İrsaliyenin kanunen 7 gün içerisinde fatura edilmesi gerekiyor. Şöyle bir durum var; İzmir’de bir tedarikçi bulamamışız, gitmişiz Sakarya’dan hırdavat malzemesi almışız. Çatı Bostanlı’nın tadilatı için. Sakarya’dan aldığımız firmadan bir adet el frezisi almışız. Bunu 15 Ocak’ta Cemil Bey’in yönetiminde 44 bin 400 TL’ye almışız. Aynı markayı bugün internette 18 bin TL’ye alabiliyoruz. Üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen daha uygun. Aynı firmadan yaklaşık 650 bin liralık bir tedarik yapılmış, 3 tane faturayla. Diğer faturalara bakıyoruz, kontrplak almışlar. Tabakası 5 bin 160 lira. Aynı firmadan menteşe alınmış 49 lira 16 TL, aynı markadan ray alınmış 603 TL. Şu an almaya kalkarsanız bir sene sonra 299 TL. MDF plaka alınmış, 5 bin 310 TL’den fatura edilmiş. Şu anki güncel fiyatı bin 975 TL. Bu firmadan alınan 650 bin liralık alım bugün alım yapsanız 220 bin TL’ye alım yapabiliyoruz. Bir de bunu Sakarya’dan yapmışız. İzmir, Karabağlar mobilyacılar cenneti. Her taraf mobilya satan yerler var ama biz İzmir’de tedarik etmiyoruz, Sakarya’dan alıyoruz” dedi.
Faturalarda normal olmayan durumların olduğunu ifade eden Solmaz, “Fen İşleri Müdürlüğü’nün sürekli bir araç bakım işi var. Bizlere, ‘araçlarımız eski, sürekli ihtiyaç var’ diyeceksiniz. Tamam, buna ihtiyaç var ama normal olmayan şey şu; Bir firmaya abone olunmuş. Yaklaşık 15-16 tane fatura var. Hem Cemil Bey döneminde hem de Yıldız Hanım döneminde. Bu firma matkap ucu satmış 175 TL’ye, en kaliteli marka 83 TL… Bu firmadan 5 cm kâğıt bant alınmış 135 TL’ye. Şu anki güncel fiyatı 48 lira. Bunlar bir sene önceki alımlar. Çelik macun 3 kilo bin 250 TL, şu anki fiyatı 358 TL. Aynı firmanın başka bir faturası… 18-04-26 arka lastik fiyatı 30 bin TL, şu anki fiyatı 17 bin lira. Yine aynı firmadan Fen İşleri Müdürlüğü çok enteresan… Çok kalem vardı, bir tanesinin altını kırmızıyla çizmişlerdi. Baktım ki egzoz muayenesi, 3 bin 950 TL. Bu muayene Çevre Bakanlığının lisans verdiği bir muayene. Çevre Bakanlığı 2024 yılında 256 TL diyor. Yani bunu herhangi bir sanayi sitesi personeline yollarsak 256 TL ister ama biz 3 bin 950 TL’ye yapmışız. Böyle birçok örnek var faturalarda. Saymakla bitmeyecek” diye konuştu.
Sokak maması alımlarının ihale ile yapılması gerektiğini belirten Solmaz, “Sokak köpekleri için 2 defa mama alımı yapmışız. Aynı firmadan almışız, toplamı 814 bin 800 TL tutmuş. Doğrudan temin limitini geçiyor. Doğal olarak bizim bunu ihaleye açmamız gerekiyordu. 2 alımdan birinde tek teklif var. Salihli’deki bir firma tek başına teklif vermiş ve ondan alınmış. Diğerinde iki teklif var İkisi de limiti aştığı halde ihale yapılmamış, doğrudan temin ile tedarik edilmiş. Fen İşleri’nin meşhur firmasına geri gelirsek… O kadar çok alım yapmış ki bu firmadan. Ayrıca incelenmesi gerekiyor. Buradan gaz altı kaynak teli almış. 2 bin 650 liraya fatura edilmiş, şu anki fiyatı 570 TL. En kaliteli markaya bakıyorum ben araştırma yaparken. Aynı firmadan yine lastik almışız. Minibüs lastiği almışız 17 bin TL’den fatura edilmiş, güncel fiyatı 4 bin 400 TL ve bu Yıldız Hanımın döneminde” şeklinde konuştu.
Çevlok ihalesi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Solmaz, “Çevlok ihalesi… 7 tane firma teklif vermiş, Çevlok dahil bu 7 firmanın 6 tanesi teminatlarından dolayı ‘yetersizsin, sen kenarda dur’ demişiz. Verdikleri tekliflere bakıyoruz. Bir tanesi 70 milyon, bir tanesi 170 milyon, bir tanesi 174 milyon, bir tanesi 186 milyon, bir tanesi 208 milyon, Çevlok ise 218 milyon teklif vermiş en pahalı 6’ncı teklif. 7’inci teklif ise 260 milyon. Başkanımızın yetkisi varken ihaleyi iptal etmek yerine 6’ıncı en yüksek teklif verene ihaleyi vermişiz. Faaliyet raporu ve denetimimiz hayırlı olsun. Ama bu doğrudan teminler ve ihalelerle sizin ne faaliyet raporunuz ne performansınız nede bütçeniz tutmaz” diye konuştu.