Halise Teyze’den ilham verici başarı!
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Çanakçı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Halise Demiröz (66), bir televizyon programında gördüğü Güney Amerika kökenli Pepino meyvesini bahçesinde yetiştirmeyi başardı.
Halise Teyze’nin ilham verici başarının başlangıcı üç yıl öncesine dayanıyor. Etkilendiği TV programındaki meyvenin fidelerini bahçesine dikti. Pepinolar bu yıl ilk meyvelerini vermeye başladı. Demirci pazarında da her bir pepinoyu 20 TL’den satışa sundu. Halise Demiröz, “Bizim köyün toprağı Pepino için daha ideal. Çünkü, meyveler hem büyük hem daha lezzetli. Tavsiye ederim” dedi.
Latince adı Solanum muricatum olan pepino, Güney Amerika (özellikle Peru, Kolombiya, Şili) kökenli, patlıcangiller familyasından bir meyvedir. Görünüm olarak kavunu andırır; aroması kavun‐muz‐ananas karışımı tatlarla tanımlanır. Meyvesi sulu, kabuğu ince, çoğu çeşitte çekirdeksiz veya çekirdeği az olduğundan tüketimi kolaydır.
Türkiye’de pepino yetiştiriciliği var; ama hâlâ yaygın değil, nispeten yeni ve deneme aşamasında olan bir ürün. Erzincan, Malatya ve Antalya gibi bölgelerde pepino yetiştiriciliği daha yaygın şekilde gözlemleniyor. Ayrıca Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü gibi kuruluşlar, ürün desenini çeşitlendirme çalışmaları kapsamında pepino üretimini teşvik ediyor. Seralar ve açık arazilerde denemeler yapılmakta; ılıman kıyı bölgeleri ile iç bölgelerde iklim ve toprak koşulu uygun olan alanlarda umut vaat ediyor.
İstanbul’da manavlarda pepinonun kilosu ya da adeti genelde 25-30 TL arasında olabiliyor. Egzotik bir meyve olması nedeniyle hem üreticiye hem de bölge ekonomisine yeni gelir kapısı açıyor. Farklı ürün desenine dahil edilerek çiftçinin gelirini çeşitlendiriyor.